Křupete raději brambůrky nebo chipsy?

Chipsy, bramborové lupínky, prostě brambůrky. Použitím těchto slov máme na mysli většinou to samé, ale ono to není to samé. Brambůrky a chipsy se liší.

Blanšírování
Hlavní rozdíl je v to, že chipsy ještě před tím, než jsou do křupava osmaženy, prochází ještě jednou úpravou
Jde o blanšírování. Proplachují se v horké vodě. Touto úpravou se z brambor vypláchne hodně škrobu a cukru a zbaví se své typické „bramborové“ chuti. Výrobce pak může používat různé odrůdy brambor, protože „bramborovost“ v procesu výroby stejně odstraní. O to více je pak dochucuje rozmanitými příchutěmi a dráždí chuťové pohárky konzumentů stále něčím novým.
bramborové lupínky v misce.jpg

Vybíravější na odrůdu brambor jsou brambůrky
U nás v Česku máme evidováno asi 150 bramborových odrůd. Na chipsy lze použít více než dvanáct z nich. V brambůrkách, kde se v technologii výroby blanšírování neprovádí, „bramborová“ chuť zůstává. Jsou zkrátka bramborovější. Výrobce je tak ve výběru vhodné odrůdy více limitován. Kvalita odrůdy s projeví na jejich chuti mnohem více. Na brambůrky se u nás používá tří až pěti odrůd brambor (záleží na období, kdy jsou vyráběny).
sáček s bramborovými lupínky.jpg
Zdravé varianty nezdravých dobrot
Ve sto gramech tolik diskutovaného palmového oleje je padesát gramů nasycených mastných kyselin. Našemu zdraví dle odborníků méně uškodí olej obsahující vyšší podíl nenasycených mastných kyselin. Zdravěji tedy budeme mlsat s křupavými dobrotami, které byly usmaženy třeba na řepkovém oleji, u kterého je podíl nezdravých nasycených mastných kyselin pouze osm procent. Výrobci též upravují některé receptury na neslané varianty. Tyto najdeme spíše v nabídce brambůrků. Výrobci chipsů jsou v tomto směru zdrženlivější, slanou chuť potřebují, chipsy se musí po blanšírování dochucovat zkrátka víc.

Moderní technologie v brambůrkové výrobě
Linkyvýrobců chipsů i brambůrek jsou vybaveny moderními technologiemi. Procházejí jimi tisíce a tisíce bramborových lupínků a špičkové optické přístroje každý z nich zkontrolují. Proto v sáčku nenajdeme žádný připálený. To při ruční domácí výrobě se musíme spolehnout na své oči a šikovnost!