Olivový olej nepatří jen do kuchyně

Když si koupíte olivový olej, můžete s ním penetrovat dřevo, anebo jej dokonce údajně přidávat do zálivky pro některé pokojové rostliny, například palmy. Neměl by to však být olej tuctový, resp. takový, který vám nezaručí, že jde skutečně o prvotřídní rostlinný tuk, lisovaný z plodů olivovníku za studena, bez procesu rafinace a záhřevu či kontaminace různými konzervačními a dalšími činidly.

olivový olej

Na prvotřídní jakosti olivového oleje olivum.cz velice záleží, je to podobné, jako vám bude záležet na kvalitě syntetického motorového oleje do auta. Aby se vám nezadřel motor po pár desítkách ujetých kilometrů, neměli byste riskovat ani s pochybnými výrobky potravinářského průmyslu, které se tváří, že jde o konzumní olej z oliv. A nejde jen o využití v kuchyni pro přípravu pokrmů, ale i pro jiné účely, olej se totiž velmi dobře vstřebává pokožkou, takže kontakt s ním vás může buď obohatit, anebo naopak způsobit problémy. Čím je olej z oliv tak zajímavý, a proč dbát o to, aby šlo o prvotřídní výrobek?

olivový olej a rajská jablíčka

Antioxidanty – olej z plodů oliv je velmi dobře znám jako prvotřídní antioxidant, jinými slovy, při jeho konzumaci v pokrmech anebo při potírání na pokožku likviduje v těle volné kyslíkové radikály, které způsobují buněčné stárnutí. Je to vlastně jakýsi omlazovací prostředek. K nejsilnějším antioxidantům v olivovém oleji za studena lisovaném patří oleuropein a oleocanthal.

Minerály, stopové prvky a vitamíny – kvalitní výrobky vás potěší i vysokým obsahem železa, draslíku a také hořčíku a vápníku. Z vitamínů bychom měli vyzdvihnout zejména vitamín E – další silný antioxidant a dále provitamín A a vitamín K1.

Hydratace – olivový olej je pro naši pokožku doslova balzám, obsahuje látku zvanou skvalen, která účinně hydratuje kůži, proto se doporučuje využívat olej i jako opalovací krém či masážní přípravek, anebo jako kondicionér po umývání vlasů.