Proč jsou těstoviny celozrnné lepší, než z bílé mouky


Jsou v nich komplexní živiny

Když si koupíte nějaký výživový doplněk, řekněme kupříkladu tabletky se zvýšeným obsahem železa, vitamínu B, zinku, rostlinný protein atd., máte k dispozici jen určitou živinu, kterou organismus zužitkuje jen za předpokladu, že ty ostatní jsou ve vyvážené podobě, a že se tímto doplňkem nepředávkujete. Docílit takového stavu se však málokdy dokonale podaří, a proto je vždy lepší jít cestou prevence, tedy vyváženou stravou s komplexním podílem živin v optimálním poměru.

celozrnná vřetena

A právě na tom optimálním poměru staví veškerý úspěch přirozená strava v podobě luštěnin, celozrnných obilovin, ovoce či zeleniny. Celé obilné zrno – to je skutečný poklad, je v něm ukryta složka proteinů, sacharidů, zdravých tuků, minerálů a stopových prvků a samozřejmě i určitých vitamínů, a to tak, abychom je zužitkovali bezezbytku. Stačí si dopřávat pravidelně celozrnný chléb či pečivo anebo těstoviny celozrnné Eshop.koldokol.cz, nikoli ty z bílé mouky, která se mele jen z vnitřní části zrn (endospermu), a kde je velký podíl živin nenávratně ztracen.

těstoviny z celozrnné mouky

Obsahují vlákninu

Živiny v celém zrnu dodávají organismu potřebné prvky pro výstavbu buněčných tkání, ale tento proces funguje pouze za předpokladu, že je v obilovinách obsažena i vláknina. Ta zajišťuje průchod trávicím traktem a správné vstřebávání látek a zároveň pak na sebe váže toxické zplodiny, které se pak z těla vyloučí díky pravidelné stolici. Díky vláknině se také nemůžete přejídat, vyvolá pocit sytosti a to přispívá i k udržení optimální hmotnosti.

Zácpa a nepravidelná stolice je jednou z příčin i velmi závažných chorob tlustého střeva a budete-li konzumovat celozrnné těstoviny a další potraviny s dostatkem vlákniny, můžete se pak vyhnout nepříjemným lékařským vyšetřením a samozřejmě i operativním zákrokům. Prevence je zkrátka stále ten nejúčinnější lék na všechny neduhy.